Jdi na obsah Jdi na menu

League of Legends

16. 6. 2016

League of Legends (českyLiga legendzkráceně: LoL nebo LOLKO) je online hra pro více hráčů. Jedná se o hru typu free to play s podporou tzv. mikroplateb ke koupi herní měny zvané RP, která vás nijak neovlivní v tom jak dobří jste, akorát si budete moci koupit více šampionů nebo lepší vzhled pro vaší postavu a dokonce i hezčí wardy (pokud se vám nelíbí základní). Pro platformu Windows a OSX byla vyvinuta studiem Riot Games. Hra byla oznámena dne 7. října 2008 a spuštěna 27. října 2009.

Proti sobě se postaví dva týmy po 5 (5 vs 5) nebo 3 (3 vs 3) hráčích. Každý si zvolí svého hrdinu a střetnou se na třech (5 vs 5) nebo dvou (3 vs 3) liniích, přičemž každý v týmu má svoji roli - ad carry, což je ranged hrdina (bojuje z dálky), jenž dává nejvíc poškození základními útoky (autoattacky), support, je na linii s ad carry, kterou mu pomáhá vyhrát, později pomáhá celému týmu nejčastěji tvořením vize pomocí ward nebo koupí předmětů, které posílí celý tým nebo určitého spoluhráče, jungler, který není na žádné linii, ale v tzv. jungli (džungle či les), kde získává goldy a zkušenosti z neutrálních příšer a pomáhá vyhrát linii ostatním spoluhráčům pomocí tzv. ganků, top laner, zde je největší výběr hratelných hrdinů, je na linii sám a mid laner, většinou AP, dává nejvíc poškození pomocí svých kouzel, nikoli základními útoky, též je na linii sám.

Cílem hry je zničit nepřátelskou základnu a zabránit nepřátelskému týmu ve zničení té vaší. První tým má barvu modrou a druhý červenou. Na liniích se střetávají nejen hrdinové, ale i tzv. minioni (jsou to menší slabé jednotky, jež chodí po stejných trasách (česky poskoci), kteří se objevují pravidelně ve velkých množstvích). V základně je Nexus (když zničí tým nepřátelský Nexus, vyhrává), Inhibitor (když zničí tým nepřátelský Inhibitor, vyvolá tzv. super miniony, kteří jsou mnohem silnější než obyčejní minioni) a po liniích jsou rozestavěny věže (ve hře 5 vs 5 za spawning poolem, dvě před Nexusem, jedna před Inhibitorem a další dvě na linii, ve hře 3 vs 3 jedna za spawning poolem, jedna před Nexusem, jedna před inhibitorem a jedna na linii), spawning pool (Vyvolávací místo, kde se hrdinové objevují na začátku hry a obživují, když jsou zabiti. Za spawning poolem je také věž) a obchod (zde si hráči nakupují předměty, které zvyšují hrdinovu bojeschopnost). Věže slouží jako obrana před nepřátelským týmem, nebo působí nepřátelskému týmu masivní poškození. Každá hra je v podstatě rozdělena do dvou fází. Na začátku každé hry je takzvaný lining, kdy se spolu střetávají jeden nebo dva hráči na každé linii a pokouší se dostat co nejvíce goldů (zlata) z minionů. Okolo 15. minuty hry začínají takzvané teamfighty ("týmové bitvy"), kde se střetávají celé týmy. Tyto bitvy obvykle rozhodují o výsledku hry. Hra končí zničením takzvaného Nexusu, což je hlavní budova.

 

league-of-legends.jpg

 

 

 

 

 

leagueoflegends.jpg